Zaopatrzenie |
Hahn
|
Znalazłem encyklopedię ekonomiczną, wskazującą jak należy prowadzić dokumentację intendentury itp oraz co się żołnierzowi do jedzenia dawać powinno. Pochodzi to z czasów po wojnie kartoflanej, ponieważ są cytowane dokumenty datowane w 1778 w twierdzy nyskiej. A więc, wydawać żołnierzowi należy:
1) Chleb winien być codziennie wydawany po 2 funty porcja. 2) Gdy mąki jest większy zapas niż do ordynarnego chleba wypieku potrzeba, należy w garnizonie co najmniej 1 raz tygodniowo wydawać żołnierzom do (gotowania) zupy, na co trzeba liczyć 2 Metzen na 5 ludzi. 3) Piwa należy wyliczyć co dzień 1 Quart na człowieka. Jeżeli jednak nie ma nawarzonego zapasu, trzeba przygotować na 1 Tonnne 2 Szefle słodu, bądź 1 Szefel 14 Metzen surowego jęczmienia. 4) Wódka winna być trzymana w zapasie, jednak może być na miejscu pędzona, liczy się: z 1 berlińskiego Szefla żyta, 12 kwart wódki. 5) Z tytoniu winno się wydawać codziennie należny przydział. 6) Krupy bądź kaszę winno się jeden raz tygodniowo. 7) Groch lub soczewicę jeden raz tygodniowo. 8 ) Suszonego dorsza 1 raz tygodniowo, jednak w braku świeżego mięsa, dwa razy tygodniowo. 9) Śledzie - dwa razy. 10) Słonina tygodniowo jeden raz. 11) Masło bądź smalec, tygodniowo dwa razy 12) Ser, tygodniowo jeden raz. 13) Olej w koszarach, w czasie zimowym codziennie, w letnim - tylko dla wartowni. Jest też omówione wydzielanie drewna opałowego i do gotowania. Jednak nie znam wielkości jednostek w jakich wyrażono zużycie drewna. Sa to Klafter i Klobe, ale z tego co wyszukałem, Klafter to jednostka długości, nie objętości czy masy i liczy 6 pruskich stóp. Dzięki Krzysiowi wiem, że Klafter, określany też jako sąg, to jednostka objętości mierząca około 3 m sześciennych. Za to Klobe (kłoda?) jest mniejszą jednostką, która mi wychodzi jako 1/125 sągu. Objaśnienie na koniec W tabeli jest podane bardziej szczegółowo, ile i czego. Dla uproszczenia jest podane: na 5 żołnierzy wydać chleba tyle a tyle, na 10 - tyle a tyle, na np. 800 - dokładnie tyle itd. Pouczające. Dla przykładu na 5 żołnierzy przypada: a) chleba 10 funtów b) mąki 1 i 3/5 Metze c) piwa kwart 5 d) tytoniu 1/4 funta e) krup lub kaszy 1/2 Metze f) grochu bądź soczewicy 1/2 Metze g) słoniny 1 i 1/4 funta h) sztokfisza (dorsza suszonego) 2 i 1/2 funta i) śledzi 5 sztuk j) masła 1/4 funta k) sera 1 funt l) oleju w koszarach 1/16 funta m) drewna opałowego i do gotowania 3 Kloben (?) Jednostki: 1 Metze to 3,511 litra (1/16 Szefla) 1 Szefel to 56,176 litra 1 Tonne to 224,705 litra (4 Szefle) a jeżeli chodzi o piwo to 1,124 hl 1 Quart to 1,145 litra (64 cale sześcienne) 1 Pfund to 0,4685 kg Objaśnienie mego genialnego obliczenia, ileż Kloben na Klafter wychodzi: W tabeli na 100 ludzi przypada 60 Kloben drewna. Na 200 - 120 Kloben. Na 300 - 1 Klafter 55 Kloben. Jak policzyć, że na 300 jest 3 x 60 czyli 180 Kloben i teraz odjąć te 55 to na 1 Klafter pozostaje 125 Kloben. |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy Ostatnio zmieniony przez Hahn dnia Sob 13:30, 09 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz |
Krzysiu
|
W uzupełnieniu przeniesiona wypowiedź Patryka:
|
||||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy Ostatnio zmieniony przez Krzysiu dnia Sob 19:25, 09 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz |
Krzysiu
|
Polskie nazwy:
Metzel = garniec Scheffel = korzec Tonne = półbeczka Quart = kwarta Pfund = funt Klafter = sążeń, siąg Klobe = kłoda Przy wódce przywołane jest korzec berliński, więc sądze, że i pozostałe miary powinny być berlińskie. |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Hahn
|
Chyba piszą o berlińskich. W encyklopedii jest też hasło: Komiśniak. I tamże jest opis komiśniaka i sposoby jego sporządzania w różnych armiach. O Królewsko-Pruskim Komiśniaku napisano, że "Nach der Verfassung des königl. preuß. Proviantwesens muß ein Commißbrod von 3 Portionen 6 Pfund halten, wozu dem Bäcker 1 Metze Mehl, berliner Maß, oder am Gewichte 4 Pfund, 22 Loth, gegeben wird". (Wg przepisu królewsko-pruskiej służby zaopatrzenia komiśniak o wielkości 3 porcji - jest to ilość chleba przypadająca na 1 dzień na 1 żołnierza - ma mieć masę 6 funtów, na co piekarz bierze 1 berlińskiej miary Metze mąki, lub wg wagi 4 funty 22 łuty.)
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Hahn
|
Wczoraj w Berlinie kupiłem taką litografię kolorowaną ( kopię) z 1825, przedstawiającą austriackich żołnierzy montujących piec polowy do wypieku chleba. Wg tego co czytałem w "Koenigs treuer Diener" Guddata, armia pruska także ciągnęła takie coś ze sobą na wozie taborowym. Guddat opisuje to jako piec z 8 kręgów żelaznych ważących 23 cetnary, którego montaż trwał sześć godzin. Tutaj widać na wozie żelazne kształtki, które ustawiano na wyłożonej cegłami ziemi i przerwy między nimi wypełniano (przywiezionymi też) cegłami. Wewnątrz pieca palono ogień a po wygarnięciu węgli z nagrzanego już dostatecznie pieca wsuwano tam chleby. Procedurę można było powtórzyć pięciokrotnie na dobę. Piekarz dla wygody stał w wykopanej przed piecem prostokątnej dziurze w ziemi. Piec polowy wg Guddata dostarczał 1250 bochenków chleba na dobę. Przewożono go na dwu wozach zaprzężonych w sześć koni, jednym z samym złożonym piecem a drugim z pozostałym wyposażeniem. Guddat nic nie pisze o cegłach, ale zapewne była to podobna konstrukcja.
[link widoczny dla zalogowanych] |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Bohun
|
Hahn, czy mi się wydaje czy jest tu jakaś nieścisłość ? Piszesz, że 3 porcje to ilość chleba na 1 dzień ważąca 6 funtów, czyli dziennie na żołnierza prawie 3 kg chleba?. Z tego ci mi wiadomo 6 funtów to zapas na 3 dni i stąd chyba te 3 porcje. Dobrze rozumuję ? Ok Kg chleba dziennie na żołnierza. |
||||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Hahn
|
Porcja jest na jednego żołnierza. Chleb mieści 3 porcje. Jeden chleb jest na trzech ludzi. Amen.
Znaczy to tyle, że na następną wojnę masz upiec większy chleb i masz się z dwoma podzielić. |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy Ostatnio zmieniony przez Hahn dnia Wto 17:58, 26 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz |
Hahn
|
To, że jeden chleb o masie funtów sześciu zawiera trzy porcje żołnierskie to jest w Armii Królewsko-Pruskiej. Dla przykładu francuski chleb zawiera tylko 2 porcje żołnierskie i ma masę 3 funtów a na jego wypieszcenie potrzeba 3,5 funta ciasta o czym uczenie powiadamia rzeczona encyklopedia.
Ogólnie chleby sa mało wyrośnięte, okrągłe i płaskie i mają średnicę około 10 cali. Wcześniej pieczono ośmiocalowe. Płaskie lepiej się pieką i są bardziej suche. Jeżeli się je piecze za bardzo wysokie, bywają niedopieczone a do dla żołnierza jest nicht gesund. Mąka raczej powinna być żytnia co w Niemczech i Holandii zwykle się stosuje. W krajach gdzie nie ma żyta jak np w Italii, chleby komiśne wypieka się z pszenicy. W encyklopedii jest też prosta tabelka, ile trzeba wziąć mąki i wody by zrobić tyle a tyle ciasta i upiec tyle a tyle chlebów oraz inna, przy jakich wymiarach pieca ile chlebów się w nich upiecze. Wczoraj upiekłem takiego komiśniaka w piekarniku. Płaski i dobry. Nie był przepisowo wielki i zjedliśmy go naszą pruską rodzinką na jedno posiedzenie bez problemu. |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Krzysiu
|
No to w takim razie zamieść tu stosowny przepis. Mógłbym już na sobotę sobie zrobić.
Z tym, że proponuję zmodyfikować wielkość do 2 funtów. Wg mnie to i tak wystarczy na trzy dni. Wtedy nie mieli nic innego do jedzenia, a my i tak jesteśmy wyżarci. |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy Ostatnio zmieniony przez Krzysiu dnia Śro 11:48, 27 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz |
Hahn
|
Listy zaopatrzenia w chleb mają być wydawane co 5 dni a tego czy chleb jest dobry i dobrze wypieczony mają doglądać majorowie. Jeżeli znajdą w tym względzie jakieś uchybienia, maja natychmiast meldować Głównemu Urzędowi Prowiantowemu.
Regulamin piechoty. Część VIII, rozdział XII, art. XV |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Krzysiu
|
Przepis na chleb wydzieliłem do osobnego tematu. Tam będzie go można omawiać, tu niech będą sprawy ogólne.
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Zaopatrzenie |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.